Hvert år i pinsen spoler TimeWinder Nostalgifestival tiden tilbage til perioden mellem 1875–1975 på de naturskønne marker ved Grønnessegaard Gods i Hundested. Festivalen byder på alt fra gamle biler og motorcykler til dampmaskiner, flyvemaskiner, militærlejre – og meget, mere. I samarbejde med festivalens (nu tidligere) forkvinde Dorthe Lindkilde, som startede festivalen sammen med sin mand, udarbejdede jeg en ny visuel identitet for TimeWinder, og en ny strategi for, hvordan denne skulle bruges.

Visual Identity

Brand Strategy

Graphic Design

Print design

OBS. Det TimeWinder som ses i dag, både på hjemmeside, print, og sociale medier afviger fra dette design, jeg udarbejdede til dem i 2023/2024. Disse nye ændringer har jeg personligt ikke været involveret i.

I 2022 var jeg til mit første møde i foreningen TimeWinder. Jeg var frivillig racerkører i festivalens Landracing område, havde meldt mig som frivillig til medieteamet, og så frem til at kunne give et nap med i forhold til alt det grafiske materiale, der skal produceres hvert år.

Foto af Jack Høier

I stedet bliver jeg præsenteret for en udfordring, som gav mig blod på tanden til at starte et helt andet sted. Under en snak om brands med en anden frivillig i medieteamet, Ole-Emil, siger han noget lig følgende:

“Hvordan laver vi ét brand, som repræsenterer alle de forskellige oplevelser i TimeWinder – fra jordbaneræs, til kaffetelt og militærlejre?”

Med det samme tænkte jeg, at det er en dårlig strategi at prøve at lave et brand der kan tilfredsstille alle, eller i hvert fald ikke mange forskellige målgrupper med hver deres interesser og grunde til at komme på festivalen. Hvis man vil være for alle, ender man hurtigt med at være for ingen. Derfor blev mit svar, at det gør vi ikke.

Vi laver mange brands!

Jeg teamede op med TimeWinder’s bestyrelsesforkvinde, Dorthe Lindkilde, som hurtigt blev en uundværlig sparringspartner og drivkraft i projektet.

Min første skitse af subbrand ideen, her inspireret af Netflix’s forskellige serier

Over det næste halvandet års tid, bliver det netop denne “multibrand” strategi, vi sætter os for at føre ud i livet. Vigtigst af alt var dog “hovedbrandet,” som dannede grundlag for alt andet, så det var også her, arbejdet startede.

Et skarpere hovedbrand

Jeg havde fået en idé om den organisation, TimeWinder er, igennem min egen frivillighed, men blev især meget klogere på historien og værdierne, igennem de snakke jeg havde med Dorthe, som sammen med sin mand i sin tid startede festivalen – eller “træffet,” som det førhen var kendt som.

Frasen “Sammen om fortiden” var man fundet frem til i fællesskab, og den greb jeg med det samme. Jeg kom dog også med et forslag til hvordan denne kunne udviddes yderligere, så formålet med TimeWinder blev endnu tydereligere, ved at tilføje dimensionerne nutid såvel som fremtid. Faktisk var det Dorthes datter, Ida, som gav mig ideen til udviddelsen.

Vi skal bevare historien, og tage ved lære af den, for at forbedre den nutid vi lever i, og sikre vores fremtid. Jeg vidste, at det var helt essentielt, at vi fik tilføjet nutidens briller og værdier, ligesom ordsproget blandt mange af de andre frivillige lød; “vintage style not vintage values.”

I nogle dele af miljøet, og for nogle af gæsterne, kunne der måske herske en tvivl om, om TimeWinder nu også var moderne eller gerne ville have “den gamle tid” tilbage. Denne tvivl skulle manes helt til jorden, for at TimeWinder ville kunne eksistere og bestå i en moderne verden.

Logo – noget nyt og noget gammelt

Hovedlogoet med teksten “TimeWinder” og et gammelt ur i midten, var meget omdiskuteret. Skulle vi redesigne det eller beholde det som det var? Vi var enige om, at logoet godt kunne bruge et touch-up. Samtidigt var det et veletableret logo, som var brugt i mange sammenhænge, på t-shirts til de frivillige, og endda broderet ind på sixpence hatte.

Og efterhånden som 2022 rundede af og pinsen 2023 langsomt bankede på, var der en deadline at tage højde for. Jeg argumenterede derfor for at beholde logoet som det var, men stramme til, i forhold til brugen af det.

Designguiden indeholdt en side som viste eksempler på tidligere brug af TimeWinder logoet, som skulle udgå, til fordel for kun 2 versioner

TimeWinder er en forening, som primært afholder Nostalgifestival i pinsen. Men i teorien kunne TimeWinder også stå for andre events og være drivkraft bag andre tiltag, i overenstemmelse med foreningens vedtægter. Efterhånden som jeg arbejdede med materialet til Nostalgifestivallen, opstod der faktisk et logo, i overskriften “Nostalgifestival.” Og det gav mening, at have et TimeWinder med deres eget logo, og som afsender på deres Nostalgifestival – et brandunivers i sig selv.

Farver

Primære beige og guld brand farver

Hovedbrandets lyse overflade farver er alle beige, inspireret af gammelt papir, og giver en vintage og sepia-agtig fornemmelse der er varm og rar.

Den lyseste, “Baby Powder”, bruges i stedet for hvid, eksempelvis som en hjemmeside baggrund eller på almindelige tekst slides i slideshows. “Old Lace” og “Wheat” bruges som alternative baggrundsfarver hvor der ønskes mere farve, eksempelvis på bannere eller som baggrund på flyers. 

Disse har også været brugt som baggrund i programmet for 2023, for at understrege et “ældre” look, dog stadig i moderne rammer.

Hovedbrandets primære farver er den gyldne farve i TimeWinder logoet’s ur, “Harvest Gold.” Som supplement tilføjede jeg dog variationer af denne farve for at kunne understøtte mange use cases, “Bronze” som kan bruges til tekst da den er en anelse mørkere, og en “Vintage Gold” som kan bruges i use cases hvor en afdæmpet gylden farve er ønsket.

Ekstra sjove og farverige brand farver

TimeWinder Nostalgifestival er et kæmpestort foretagende, så derfor tilføjede jeg en række ekstra brand farver som ville kunne understøtte andre “vibes” som dog stadig passer i hovedbrand-universet.

De ekstra farver kunne bruges efter behov, eksemplet herunder er årets vejsideplakat, med den røde “Engineering Orange” som baggrund bag teksten, for at skabe ekstra blikfang i plakaten.

De ekstra brand farver var faktisk valgt ud fra de små vintage cliparts der bruges i brand materialet, og blev især brugt til klistermærke designs. På den måde skabedes en rød tråd igennem farver og grafik, som kunne skabe ro i et udtryk hvor der jo ellers sker ret meget.

Subbrands

Som den nye strategi lagde op til, skulle der udvikles visuelle identiteter til hvert område på festivalen. Dette var faktisk allerede tilfældet i nogle af områderne, som i forvejen selv stod for deres egen grafik, materialer og markedsføring; 1920’er cabareten “Salon After Dark” og 1940’er spejderlejren “VintageSpejd.”

På billedet ses VintageSpejd’s eget logo sat ind i TimeWinder Nostalgifestival mærket

Min ide var, at forsøge at rekruttere en frivillig for eller fra hvert område, som kunne stå for design og materialet hertil, samt indgå i et større designteam under en teamleder i TimeWinder, i det omfang som var nødvendigt. Denne opbygning ville både sørge for, at det ikke var tale om få, enkelte designere som skulle levere alt materiale året rundt, og som potentielt ville knække nakken på det. I stedet ville man få en “insider designer” i hvert område, som ville have indgående og vigtig kendskab til områdets behov, og så selvfølgelig med en passion for og interesse i det område, som helt sikkert ville blive reflekteret i deres arbejde.

Men indtil da måtte jeg forsøge at opridse nogle rammer til en visuel identitet for så mange områder som jeg kunne nå, og som jeg kunne overskue. Jeg lavede visuel identitet og SoMe materiale for Kaffesalonen. Visuel identitet, SoMe materiale og trykt materiale eksempelvis kører klistermærker for Landracing. Visuel Identitet for Aerodrome, og et begyndt koncept til Militærområdet og Nostalgi Camping, sidstnævnte blev overtaget af en af de designere, jeg rekrutterede til 2024.

Grunden til, at subbrands gav mening, var også i høj grad fordi der i forvejen eksisterer mange andre events i Danmark indenfor hvert af de områder, som TimeWinder forener. Der er flere forskellige vintage ræs, en af de store værende Rømø Motor Festival, mange militær- og reenactment oplevelser, og så er der et stort miljø indenfor rockabilly og american cars.

Med subbrands, som appellerer sig til disse specifikke målgrupper, kunne vi producere og printe foldere, som kunne medbringes på disse andre events.

Flyers for TimeWinder og to forskellige subbrands: Aerodrome og Landracing

Jeg udvikler også en version af hovedbrandet, som bruges til jul og nytår, hvor markedsføringen for det kommende års event først for alvor skal begynde. Jule-subbrandet gør især brug af de grønne og røde ekstra brandfarver, og benytter vintage “jule-clipart.”

Foto af Christopher Hesselberg

Sociale medier

Målrettede annoncer

Subbrands gav også mening i forhold til sociale medier, hvor flere forskellige annoncer kunne sættes op og målrettes forskellige keywords. På den måde ville mange forskellige grupper begynde at kende til TimeWinder igennem deres egen niche-interesse. Folk med interesse i ræs, et miljø som jeg jo selv bevægede mig i, ville se fed vintage race-grafik, mens folk der kom for at opleve militærhistorie på egen krop, ville se et sobert, historisk udtryk.

Story skabeloner i hovedbrandet og er par forskellige subbrands

Adventskonkurrence

I tråd med TimeWinder’s værdier, der handler om at skabe og dele fælles oplevelser, lancerede markedsføringsteamet i julen 2023 en adventskonkurrence hvor man kunne vinde en oplevelse på festivalen. Målet med konkurrencen var selvfølgelig at lave larm og få nye besøg og følgere på TimeWinder’s sociale profiler. Og som en bonus, var det samtidig en fin måde at reklamere for de mange forskellige områder på festivalen på.

Præmien for den 24. December var selvfølgelig to biletter til selve festivalen, som man kunne ligge under juletræet eller bare beholde selv.

Den ekstra indsats på sociale medier gav pote, og omkring årsskiftet til 2024 ligger TimeWinder’s Facebook som den fjerde mest populære side indenfor lignende vintage oplevelser, side om side med andre, store events og foreninger som Historiske Dage og Oplevelsescenter Nyvang. Og så havde vi bevæget os et alvorligt stykke over konkurrenten Græsted Veterantræf, som også afholder deres event i pinsen.

TimeWinder i eftertiden

2023, det første år med den nye visuelle identitet, bliver et rekord-år i antal besøgende, hvor mere end 10.000 mennesker gæster festivalen. Der er selvfølgelig mange grunde til succesen, her tænker jeg især på de mange passionerede frivillige. Men et friskt look og en ekstra indsats på især sociale medier har tydeligvis haft rigtig god effekt.

2023, det første år med den nye visuelle identitet, bliver et rekord-år i antal besøgende, hvor mere end 10.000 mennesker gæster festivalen

I 2024 har jeg af personlige grunde meget begrænset overskud til at ligge så mange frivillige timer som der var behov for, og jeg slår derfor et stillingsopslag op, der efterlyser frivillige designere til festivalen. Jeg holder interviews, og finder i alt tre nye frivillige til festivalen. Ideen er at de nye designere kan bruge mig som en sparringspartner, men at den nye teamleder for markedsføringsteamet, skal stå for designerne.

Den ene af de tre frivillige har en del erfaring, og fanger lynhurtigt TimeWinder’s DNA, så hende anbefaler jeg får ansvaret for hovedbrandet. Selv trækker jeg mig for at begrænse mit fokus til Landracing området, men efterlader en omfattende designguide der beskriver både brand værdier, samt strategier og regler for brug i forhold til logo, farver, skrifter, og grafik.

Brand guiden indeholder også regler for brug af grafik, eksempelvis pin-ups

TimeWinder har sidenhen valgt at afvige fra denne designguide, og har efterfølgende selv udvidet festivalen både konceptuelt og designmæssigt. Det TimeWinder som ses i dag, både på hjemmeside, print, og sociale medier afviger derfor i høj grad fra det design, jeg udarbejdede til dem i 2023/2024. Disse nye ændringer har jeg personligt ikke været involveret i.

Jeg er fortsat frivillig i Vintage Landracing, og står for både design og sociale medier, i det omfang jeg kan.

Se mere om arbejdet i projektet nedenfor.

Anbefaling fra Dorthe Lindkilde

“TimeWinder var i 2021 så heldige at Signe fik kendskab til vores Vintage Landracing Event i September og tilmeldte sig med en vintagemotorcykel.”

“Signe blev hurtigt bidt af stemningen og fællesskabet og var ikke svær at overtale til at blive en del af TimeWinder. Siden har Signe bidraget på flere områder og bl.a. med den store opgave at sikre TimeWinder-eventet en fremtid navnlig i tiden efter årene med Corona-aflysninger, herunder at udvikle en frisk og helt ny visuel identitet samt præcisering af vores ‘tone of voice’. To vigtige områder, der nu tegner TimeWinder og sælger eventet til en langt bredere interesse-skare, end vi før nåede ud til.

Som en del af arbejdet med at forny TimeWinders visuelle og kommunikative identitet har Signe også arbejdet med at kortlægge TimeWinders DNA. En ikke lille opgave, da TimeWinder består af flere underområder, der appellerer til forskellige målgrupper.

Signe går målrettet og struktureret til opgaverne samtidig med at hun besidder et kæmpe kreativt talent og hun påtager sig dernæst let og naturligt lederskabet for sit team. Signe er dybt dedikeret når hun påtager sig ansvar og hun leverer løsninger, der er velfunderede og velovervejede og i en detaljegrad, der er dybt imponerende.

Som person er Signe smilende og inkluderende. Hun går gerne forrest og påtager sig både opgaver af administrativ og projektledende karakter og dernæst er hun ikke bleg for at tage arbejdshandskerne på, når der skal udrettes praktiske opgaver. Jeg kan give Signe Rasmussen de bedste anbefalinger med på vejen og vil med sikker hånd ønske tillykke til den arbejdsgiver, der er heldig at få Signe med på holdet.”

Dorthe Lindkilde
Bestyrelsesformand 2017-2023, Komitéen TimeWinder


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *